Gammelvala 24-28 juli 2021

• Mc-rally & tändkuledag
  • Auktionsdagen
  • Fårens dag

Gammelvala - den gamla världens vecka. Åtta dagar då vi moderna människor får en chans att njuta av ljuden och dofterna från naturahushållningens tid i Brunskog, Värmland.

Upplagan av Gammelvala år 2020 ställdes in pga covid-19 och de restriktioner som gällde. Gammelvala år 2021 planeras att genomföras i miniformat, då mellan 24-28 juli med mila och nävgrötsservering varje dag, övriga arbeten/programpunkter uppdateras då vi inväntar kommande restriktioner av folkhälsomyndighten För er som önskar att stötta föreningen så kan ni stödja ekonomiskt via att bli stödmedlemmar genom att med valfritt belopp swisha 123 065 61 81 eller bankgiro: 849-9022  märk med "stödmedlem". Önskar Ni att hjälpa till i form av idellt arbete så hör gärna av er.

I en sagolik vacker miljö med björkdungar som visar vägen från byn ner till sjön finns som vanligt massor av spännande och intressanta saker för såväl ung som gammal. På hembygdsgården finns ett trettiontal byggnader från 1700-talet och framåt och under veckan sjuder området av liv när ca 500 ideella arbetare ser till att erjuda besökarna på en historisk upplevelse utöver det vanliga.

Här visas hantverkstekniker och traditioner som fanns förr, till exempel kvinnor som kardar och spinner ull, stickar och syr kläder, bakar tunnbröd, bereder lin, växtfärgar garn, kärnar smör. Män som sköter milan, bränner tjära, slår rep, sågar bräder och mycket mer.

Från friluftsscenen visas bygdespel, dräktparader och musikuppträdanden av både lokala och kända artister. Mitt i veckan arrangeras en stor veteranfordonsträff. Utöver det står olika företeelser i centrum dag för dag. Utefter maskingatan hittar du gamla tändkulemotorer som driver olika maskiner.

Blir man hungrig väljer man traditionell husmanskost eller varför inte pröva på den värmländska nationalrätten nävgröt med fläsk, eller varför inte klengås som är en mer lokal delikatess.

Under hela veckan är det fritt fram för barnens skaparglädje. Verktyg och material finns tillgängliga. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Önskar du/Ni hjälpa till under Gammelvala? Alla är välkomna, maila till info@brunskogshembygdsgard.se