Husmodersföreningen

Brunskogs Husmodersförening bildades 1951. Vi är en mycket aktiv förening med ca 190 medlemmar.

Vi samlas, ca 25 medlemmar, varje tisdag för att väva, sticka, virka, sy och umgås runt kaffebordet. Vi har månadsmöten under året där vi planerar våra aktiviteter.

Varje sommar säljer våra medlemmar kaffe, hembakat bröd, våfflor och klengås i Drängstugan.

Under 2019 virkades en brudklänning samt en dopklänning med tanke att kunna hyra dessa vid Gammelvalas drop-in bröllop pch drop-in dop i Brunskogs kyrka. Självklart går det att hyra resten av året också, hör av dig till Vävstugan på 0570-52270 på tisdag förmiddag vid frågor eller önskemål om att hyra. Priset för att hyra dessa är 200:-

Efterlysning

Vi behöver ylletyg till stampen på Gammelvala. Du är välkommen att lämna in tyg och vi ser gärna att du är med och lär dig. Lättast att anmäla ditt intresse är det till Vävstugan på 0570-52270 på tisdag förmiddag. Vid annan tid kontaktar du Brunskogs Hembygdsgård på 070-63 522 08.

Brunskogs Husmodersförenings Stipendium

Du som är mellan 15-25 år och bor i eller har nära anknytning till Brunskog, kan söka stipendium hos oss. Detta gäller inte yrkesutbildning där studiebidrag utgår. Det kan t ex gälla ett projekt, specialintresse eller sommarkurs. Skicka en skriftlig ansökan till sekr. Anna-Lena Nilsson, där du berättar lite om dig själv, samt en motivering till varför du söker.
Ansökan ska vara Husmodersföreningen tillhanda senast 1 september.

Har du frågor, kontakta Anna-Lena tel 076-814 60 40.
Skicka ansökan till Anna-Lena Nilsson, Vikene Tomtebo 1, 671 94 Brunskog.

Samarbetet med Hembygdsföreningen

Samarbetet med Hembygdsföreningen började 1963 i samband med vårt gemensamma arrangemang, "Gammelvala".

Under Gammelvalaveckan har Husmodersföreningen hand om nävgrötsköket. Där kokar vi gröt av ca 800 kg skrädmjöl och steker ca 1800 kg fläsk.

I kaffeserveringen serverar vi våfflor, klengås, ostkaka mm. Vi har också hand om personalens kaffeservering där ca 500 medarbetare dagligen under gammelvala utspisas. Det är vi som ystar ost, kärnar smör och tillverkar sötostgröten. Dessutom spinner vi lin, kardar och spinner ull, växtfärgar, tovar, byker och väver.

Vi har även hand om Gammelvalatombolan. Vinsterna till tombolan tillverkar vi under de återkommande träffarna som vi har hela året runt.